4 Adımda Sulama planlaması

 

Bir tarım arazisinde sulama sistemi uygulamak, çok fazla planlama ve yatırım gerektirir. Bu nedenle, bir sulama sistemi satın alıp kurmadan önce, araziniz için sulama planlaması yapmanız gerekir. Sulama planlaması, yetersiz yağış ve ürün stresine karşı sigorta görevi görebilir.

Sulama planlaması nedir?

Genel olarak planlama, ekili mahsulün su ve sulama ihtiyaçlarını, mevcut tesisler ve su kaynakları ile mahsulü su sıkıntısı çekmeden karşılayabilecek operasyonlar ve kararlar bütününü ifade eder.

 

 

Sulama planlama aşamaları

* Arazi ve toprağı sulama kabiliyetinin araştırılması

* Mevcut suyun miktarını ve kalitesini kontrol etme

* Doğru sulama yöntemini seçmek ve işçilik, ekipman ve enerjinin mevcudiyetini kontrol etmek

* Ekonomik yönlerin incelenmesi

 

İlk adım: arazinin ve toprağın sulanabilirliğinin kontrol edilmesi

Arazinin şekli (dik eğimlerin varlığı), düşük geçirgenlik veya tuz birikmesine neden olan zayıf drenaj gibi sorunlar nedeniyle, her tür toprak ve arazi sulanamaz ve işlenebilir.

 

Genel olarak, tüm toprak türleri üç genel kategoride sınıflandırılabilir.

 

1- Sulanabilir topraklar

Uygun doku ve yeryüzünün ideal şeklinin varlığından dolayı su alma konusunda herhangi bir kısıtlaması olmayan topraklara denir.

 

2- Belirli koşullarda sulanabilen topraklar

Bu topraklar, geçirimsiz katmanların varlığı, yüksek tuzluluk potansiyeli, dik eğim vb. nedeniyle uygun sulama için sınırlamalara sahiptir. Bu arazilerden bazıları uygun drenaj ile iyileştirilebilir. Bu tür koşullarda önemli olan, ekim ve sulamadan önce araziyi dikkatlice incelemektir.

 

3- Sulanamayan topraklar

Bu tür toprakların su emme ve başarılı sulama konusunda ciddi sınırlamaları vardır ve pratik olarak ekim yapma yeteneklerini kaybederler.

 

 

Toprak dokusunun bileşenleri nelerdir?

Genel olarak, toprağın dokusu, toprağın mineral kısmının, yani kum, silt ve kil bileşenlerinin yüzdesini gösterir.

 

Bu üç parçanın birleşimi tarım arazilerinin toprağını etkiler. Toprağı oluşturan parçacıklar, agrega dediğimiz daha büyük birimleri oluşturur. Agregalar birbirine yapışır ve topaklar oluşturur. Parçacıklar, agregalar ve topaklar arasında gözenekler vardır. Bu gözenekler büyük veya küçük olabilir ve nasıl dağıldıkları çok önemlidir.

 

Başka bir sınıflandırmada, topraklar üç kategoriye ayrılabilir:

 

Hafif toprak

Bu toprakların bileşimi, %80'den fazlası kum ve %12'den azı kil olacak şekildedir. Genel olarak bu toprakların emme gücü yüksektir, ancak depolama kapasiteleri düşüktür. Bu nedenle, uygun doğurganlığa sahip olmayacaklar. Hafif toprak aynı zamanda ılık toprak olarak da adlandırılır.

 

orta toprak

Kil yüzdesi %12 ile %28 arasında olan topraklar orta topraklar olarak sınıflandırılır. Bu grup topraklar, yüksek depolama kapasitesinin yanı sıra yeterli emme gücüne de sahip oldukları için verimlilik açısından uygundur.

 

ağır toprak

Bu grup topraklarda kil yüzdesi %28'den fazladır, depolama kapasiteleri yüksektir ve bitkiye iyi nem sağlarlar. Bu grubun en büyük sorunu, ürünün nefes alması için toprak gözeneklerinin olmamasıdır.

Farklı bileşimlere sahip toprakların su ve besin maddelerini tutma kapasiteleri aynı değildir. Örneğin hafif bir toprakta sadece %15 nem ürünün çiçek açması için uygun olabilirken, orta veya ağır bir toprakta aynı yüzde nem bitkinin yaşaması için yeterli olmamaktadır. Su, gözeneklerin etrafında ve içinde toplanır. Bitki önce büyük gözeneklerden suyu emer, sonra su bittiğinde küçük gözeneklerden büyük gözenekler beslenir.

 

 

 

Toprak dokusu, sulama planlamasını iki şekilde etkiler:

1- Toprağın tekstürü, toprağın kapasitesini ve geçirgenlik oranını (toprağın su kabul oranını) belirler. Sulama sistemini tasarlamadan önce, toprak dokusu hakkında yeterli bilgi edinmelisiniz çünkü bu konu su akışını, yağmurlama ve damlatıcılar arasındaki mesafeyi etkiler.

 

2- Toprağın yapısını bilmek, şunları bilmek demektir: Kök bölgesinde ne kadar su vardır? Toprağın su tutma kapasitesi nedir? Kökler için ne kadar su mevcuttur? Böylece su ihtiyacı ve sulama miktarı hesabı daha kolay yapılır ve bitkiye su stresinin girmesi engellenir.

 

Sulama sırasında toprak dokusunun farklı durumları

Toprağın sulama sırasında üç genel durumu olabilir:

 

Doyma

Toprağın tüm gözeneklerinin suyla dolu olduğu söylenir.

 

Tarla kapasitesi

Toprağın kabul edebileceği maksimum miktarda su aldığı bir durumdur. Ekin büyümesi için en ideal koşul toprak kapasitesidir. Su mevcudiyeti, toprak kapasitesi ile solma noktası arasındaki farkı ifade eder. Kökler için yeterli nem ve havanın varlığından dolayı toprağın kapasitesine ulaşması esastır.

 

Solma Noktası

Yeterli nem eksikliği nedeniyle bitkinin topraktan su emme yeteneğini kaybettiği bir durumdur.

 

 

 

Yukarıdaki şekilde, doygunluk, toprak kapasitesi ve solma noktası olmak üzere üç durum arasındaki farkı kontrol edebilirsiniz. Ekinlerin büyümesi ve yetiştirilmesi için en iyi koşul, hem su ihtiyacının karşılandığı hem de köklerin nefes alması için yeterli alanın bulunduğu toprak kapasitesi durumudur.

 

Toprak Tuzluluğu

Tuzluluk, sudaki ve tarımsal topraktaki tuzun varlığını ifade eder. Tuz doğal olarak toprakta, yüzey ve yer altı sularında bulunur. Suda ve toprakta tuzluluğa yol açan en yaygın tuz sodyum klorürdür ancak magnezyum, kalsiyum, potasyum vb. diğer maddeler de buna yol açabilir. Toprağın tuzluluğu ne kadar yüksekse bitkinin topraktan su alması o kadar zorlaşır ve ürün solma noktasına gelir.

 

Toprak pH'ı

Toprak pH'ı, toprağın asitliğini veya alkaliliğini ifade eder. Normal şartlarda toprak pH'ı 1-14 arasındadır, bu aralıkta 7 nötr, 7'nin altı asidik, 7'nin üstü alkalidir. Bazı bileşiklerin varlığı toprağın alkaliliğini veya asitliğini değiştirebilir. pH, topraktaki kimyasal süreçleri kontrol etmek için ana değişken olarak kabul edilir. Aslında, pH, bir kontrol süreci aracılığıyla ekin yetiştirmek için standart asitlik veya alkalilik aralığını belirler. Çoğu bitki için optimum pH aralığı 5,5 ile 7 arasındadır. Ancak bu aralığın dışında büyüyebilen ve çoğalabilen birçok bitki vardır.

 

Toprak yüzeyinden 1,5 ila 2 metre yükseklikte yer altı suyu ile %10-12 arasında havalandırma ve optimum toprak olarak %15 (toprak derinliğinin metresi başına 15 cm su) tutma kapasitesine sahip, uygun drenaja sahip derin tınlı bir toprak. sulama ve ekim için düşünülmüştür. Damla sulama yönteminin kullanılması, besin maddelerinin taşınmasını ve toprakta asit ve alkali dengesi oluşturmayı çok kolaylaştırır. İşlenen toprağın zayıf fiziksel özelliklerini iyileştirmek zor olsa ve mahsulün büyümesinde bir sınırlama olarak kabul edilse de Damla sulama yöntemi ile sulama miktarını hassas bir şekilde kontrol ederek bu sorunları çözebileceksiniz. .

 

Toprak analizi

Mevcut toprağın özelliklerini ve dokusunu belirlemek ve ardından arazi ve mahsul için uygun sulama yöntemini seçmek, boruların mesafesi ve akışın yoğunluğu vb. Toprağı analiz etmek gerekir. Toprak analizi için 10 litrelik iki adet kova ve kürek ve toprak matkabı yardımıyla tarım arazisinden numune alınır.

 

 

Toprak örnekleme yöntemleri ve adımları

* Arazinin çapı boyunca ilerleyin ve arazi alanına göre her 50 ila 100 metrede bir toprak örnekleri alın.

* Her numune alma noktasından iki numune alınmalıdır. (biri 30 cm derinlikten, diğeri 60 cm derinlikten)

* 30 cm derinlikten alınan tüm numuneler bir kovaya, 60 cm derinlikten alınan numuneler ise ayrı bir kovaya konulmalıdır.

* Örneklemeden sonra, her bir kovanın içindekileri iyice karıştırın

* Her bir kovadan 1,5 kg karışım alın ve ayrı torbalara koyun ve her birinin numune alma derinliğini bir etiketle belirtin.

* Numuneleri akredite ve sertifikalı bir laboratuvara teslim edin.

 

 

Toprak analizinde ana göstergeler

* Toprağın mekanik bileşimi

* Toprak tuzluluğu ve pH

* NPK (azot, fosfor ve potasyum)

* Kalsiyum

* magnezyum

 

Gerektiğinde laboratuvardan talep edebileceğiniz çok çeşitli toprak analizleri mevcuttur. Örnekleme derinliği ile ilgili olan şey, örneklemenin iki metre derinliğe kadar ve üç aşamada devam edebilmesidir.

 

İkinci adım: İhtiyaç duyulan su miktarının ve kalitesinin belirlenmesi

Sulamada su konusu, herhangi bir sulama sisteminin kalbidir. Gerekli su miktarını hesaba katmak ve kontrol etmek, sulama sisteminin başarısında ve nihayetinde mahsullerin uygun şekilde yetiştirilmesinde size yardımcı olabilecek en temel şeylerden biridir. Suyun tarıma uygun olmasını sağlamak için bu alanda faaliyet gösteren uzmanlaşmış su laboratuvarlarından yardım isteyebilirsiniz. Toprak tipinin su ile uyumunun incelenmesi sulamada nelerin kullanılacağını belirlemesi açısından önemlidir.

 

su bütçelemesi

Su bütçelemenin amacı, mahsul tarafından tüketilen suyu değiştirmek için toprak nemini optimum seviyede tutmaktır. Ürün tarafından kullanılan su miktarı aynı zamanda buharlaşma ve terleme (ET) oranı olarak da adlandırılır. Kullanılan su miktarı bitkinin büyüme aşamasına ve hava durumuna göre değişir. Bitkiler genellikle sıcak ve kuru koşullarda daha fazla su tüketirler. Rüzgar ve bulutlar ayrıca buharlaşma ve terleme oranını da etkileyebilir.

 

Sulama için su bütçeleme yöntemi nispeten basittir. Ancak bitki gelişiminin her aşaması için ayrı planlama yapılmalıdır. Verimli bir program ve optimal bütçelemede dikkate alınan en önemli konu, mevcut su kaynakları ile mahsulün su ihtiyacının karşılanmasıdır. Buharlaşma ve terleme oranı, bölgenin meteoroloji merkezinin verilerinden elde edilebilir. Bununla birlikte, buharlaşma ve terleme (ET) miktarı, sıcaklık, güneş ışığının yoğunluğu, bağıl hava nemi, rüzgar hızı vb. gibi şeylere bağlıdır.

Üçüncü adım: Güç ve sulama ekipmanının mevcudiyetinin kontrol edilmesi

güç kaynağı

Elektrik varsa öncelik bu enerji kaynağından yararlanmaktır. Temel olarak, güç kaynağının dizel motorlara göre avantajları vardır. Bu enerjinin en önemli avantajlarından biri: daha düşük pompalama maliyeti, daha ekonomik bakım, daha fazla güvenilirlik ve çalışma kolaylığıdır.

 

Teçhizat

Sulama sistemi seçimi (pompalar, filtrasyon istasyonu, boru hatları, sulama ekipmanları vb.) sulama ihtiyacınıza göre yapılmalıdır. Bu ekipmanı alırken ekili alan, arazinin şekli, işçilik ihtiyacı, güç kaynağı, gerekli çalışma basıncı vb. hususlara dikkat etmek gerekir. Sulama sistemi seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan biri de ürün yıllarında ekim nöbetidir. Sulama ekipmanının uygulanması ve uygulanması genellikle çiftçiler için çok pahalıya mal olur. Bu nedenle, hazırlık ve uygulamadan önce tüm yönlerin kontrol edilmesi önerilir.

 

Diğer çiftçilerin sulama sistemlerini ziyaret edin ve onların deneyimlerinden yararlanın, farklı sulama sistemlerinin avantaj ve dezavantajlarını inceleyin ve tercihen firmaların yetkili satış temsilcilerinden satın alın. Mümkün olduğunca tüm ekipmanları aynı marka ve yetkili satıcılardan alın. Bu sorun, sulama sisteminin kurulması ve çalıştırılması sorunlarını büyük ölçüde çözmektedir.

 

 

 

Pompa gücü

Su pompasının basıncı araziye ve sulama sisteminin ihtiyaçlarına uygun olmalıdır. Satın alırken boruların çapına, duvarların kalınlığına, izin verilen çalışma basıncına vb. Dikkat edin.

 

Dördüncü adım: ekonomik yönlerin incelenmesi

Ekinleri ekmeden önce hangi kombinasyonda en yüksek verimi alabileceğiniz kontrol edilmelidir. En yüksek verime tek bir ürün mü yoksa birden fazla ürün mü sahip olacak? Bu önemli soruya cevap verebilmek için ürün pazarı, ürün satış fiyatı, ihracat ve ithalat olasılığı, yetiştirme ve hasat maliyeti gibi konuları araştırmalı ve araştırmalısınız. Ürün kombinasyonları seçilirken ekimin yapılabilirliği de yapılmalı ki mevcut tesisler ve iş gücü açısından ekim kombinasyonunun uygun olması sağlanmalıdır.

paylaş
5,0 Puan
1 kişi puan verdi

Bu yazıya daha önce hiç puan verilmedi. İlk Puanı siz verin!

27.07.2023 Sertsan Plastik

Yorum Yapın

Adınız Soyadınız *
Firma Adı
Yorumunuz *
Güvenlik Kodu *
Güvenlik Kodu
Loading
Hızlı Hesaplamalar